club festival gallery interview music producing vinyl

Interviu cu Cristi Cons & Vlad Caia aka SIT

3 November 2022
Interview by Delia Tesileanu
Photos by Delia Tesileanu

Când vorbim de DJ și producători români de Minimal și muzică Electronică modernă, printre primele nume care apar în căutări sunt Cristi Cons și Vlad Caia din duo-ul SIT (Sideways Invisibility Theory). Cei doi au propria lor casa de discuri Amphia Records, iar scopul și viziunea lor sunt simple: de a lansa cât mai multă muzică de calitate.

Am povestit cu Cristi și Vlad despre ce a inspirat ideea proiectului SIT, procesul lor de producție, călătoriile prin lume, albumele lansate la Sushitech, Amphia și Serialism, coloane sonore de film, piesele lor preferate din catalogul propriu, producătorii favoriți și despre sintetizatoarele din studiourile lor.

În 2010, Vlad Caia a fost selectat pentru Red Bull Music Academy London, unde a avut ocazia să se joace și să testeze tot ce a învățat în timp ce studia Multimedia la Oslo. Din punct de vedere stilistic, influențele lui Vlad vin de la ritmuri infuzate de jazz și merg către muzici experimentale, dar și de la aranjamente clasice și orchestrale și până la groove-uri sonice profunde, aproape meditative, care păstrează în același timp variație și versatilitate.

Muzica electronică a devenit de interes pentru Cristi Cons la vârsta de douăzeci de ani, după ce încă din copilărie a studiat violoncelul și a fost în permanență înconjurat de muzică clasică. Când a ajuns la București, Cristi a fost expus unui nou gen muzical care a devenit un teritoriu de explorare unde a dezvoltat o sonoritate deosebită. De la mixaj la producție muzicală, cel mai adesea alături de colegul său Vlad Caia, Cristi își dorește să fie productiv, creativ și să privească în afara tiparelor muzicale.

Cum ați început să faceți muzica împreună?

Ne-am cunoscut în mediul online în 2007 și am început să facem muzică împreună în formula asta doi ani mai târziu. După ce am terminat câteva piese ne-am hotărât să le scoatem sub un nume de grup. Eram amândoi tinerei și mai slăbuți. În căutările noastre online am găsit „Sideway Invisibility Theory” care înseamnă: dacă vezi o persoană din lateral și e suficient de slabă, nu se vede, este doar o linie, adică percepție alterată.

Din păcate numele ne-a creat și probleme de-a lungul timpului. Este un acronim prea scurt (și destul de generic), iar pe platforma Resident Advisor, când am încercat să creăm pagina SIT nu a fost posibil pentru că nu accepta nume de trupe sau artiști cu mai puțin de cinci litere. De asemenea, pe platformele de social media când cauți SIT (fiind așa generic), trebuie un efort extra să ajungi la noi.

Vlad

 

About the author

Delia Tesileanu

It’s been a really interesting process. In the sense of how it’s evolved originally, again, it was supposed to be this one film commission and now he’s become a co-curator of this display. He’s been really generous with his contacts and with his knowledge. We’ve gone back and forth on who should be involved and what story we should tell. We were really clear that it wasn’t supposed to be an encyclopaedic exploration of grime, it’s not supposed to be the chronology of grime or everything in grime, it’s supposed to be some handpicked stories of lesser known parts of grime’s history.